Velkomstside / Om persefone

Hvem er Persefone?

 
 
Persefone (også kaldet for Kore) er i den græske mytologi korngudinde og dødsrigets dronning. Hun er datter af Zeus og Demeter, og gift med Hades (konge over dødsriget). I den romerske mytologi kaldes hun for Proserpina.

I de græske myter fortælles det, at mens Persefone gik på marken og plukkede blomster, steg Hades op af en slugt i jorden og bortførte den rædselsslagne pige til underverdenen. Persefone var på det tidspunkt gudinden, som sørgede for at jorden var grøn og frugtbar.

Demeter (gudinde for agerbrug) blev ulykkelig over savnet af sin elskede datter og ledte efter hende overalt. I ni dage fløj den ulykkelige Demeter omkring på jorden med fakler i hænderne uden at finde sin datter. Til sidst fløj hun op til solguden Helios, som fortalte hende, hvad der var sket. Han forsøger at trøste Demeter med, at Hades var en betydelig konge, broder til Zeus, og at hendes datter nu var dronning i underverden. Men Demeter lod sig ikke trøste.

I vrede mod Zeus forlod hun Olympen og flakkede om på jorden. I et helt år var der ikke et strå eller et sædekorn som spirede - det blev kastet i jorden og rådnede bort. Der opstod derfor hungersnød på jorden. Menneskeheden var ved at dø af sult, og de foretog ikke længere nogen ofringer til guderne.
Zeus sendte flere af guderne til Demeter for at overtale hende til at vende tilbage til Olympen, men Demeter var ubøjelig: ”Jorden skal ikke bære frugt, før jeg er genforenet med sin datter”. Til sidst måtte Zeus sende Hermes til Hades for at få ham til at give slip på Persefone. Men Hades var ubøjelig. Han ville ikke lade Persefone gå. Først da hun selv grædende bønfaldt ham om tilladelse til at besøge sin moder, bøjede han sig. For at være sikker på, at Persefone vendte tilbage til ham, gav han hende et frø fra granatæblet (symbol på frugtbarhed og udødelighed), som hun skulle spise. Persefone var nu bundet til Hades og hans rige for altid.

Da Persefones mor, Demeter, hentede sin datter op fra underverdenen, blev jorden grøn igen. Senere blev Demeter og Hades enige om at deles om Persefone. Hun måtte derefter altid tilbringe en tredjedel af året i underverdenens mørke og to tredjedele oppe i lyset.

Det fortælles, at når Persefone kommer op til overfladen til sin mor, bliver det forår og bagefter sommer på jorden. Når hun rejser ned i underverdenen igen bliver det efterår og bagefter vinter og alt dør.
Hvorfor valgte jeg Persefone til mit smykkedesign?
 
 
Myten om Persefone repræsenterer for mig en forvandlingproces mellem liv og død, nyt og gammelt. Hun symboliserer derfor den forvandlings- og udviklingsproces, som jeg er meget optaget af, når jeg designer unikke håndlavede vintage- og spirituelle smykker.
 
I mine vintage-smykker arbejder jeg med forvandling og udvikling ved at kombinere smykkedele fra gamle antikke sølv og guldsmykker med nye halvædelsten og perler i nye former og farver. Min tanke er at skabe og give liv til nye eventyrlige smykker. 
 
I mine spirituelle smykker er jeg meget optaget af den menneskelige forvandlings- og udviklingsproces. En proces, som mine smykker gennem deres krafter, farver og energier understøtter, hver på deres måde.
Maria Holler Hune | CVR: 28476949 | Rosengårdsvej 22, Odense M - DENMARK | Tlf.: 23659208 | info@persefone.dk